Itsepuolustusta ilman väkivaltaa

Aikido on kaiken ikäisille ja kokoisille, aktiivisille ihmisille sopiva budolaji. Aikidossa harjoitellaan taistelutaitoa, jonka avulla voi torjua hyökkäyksen vahingoittamatta hyökkääjää pysyvästi. Ajatus perustuu vastustajan voiman hyväksikäyttöön, tasapainon horjuttamiseen ja pyöreään, spiraalinomaiseen liikkeeseen.

Aikidon varsinainen päämäärä ei kuitenkaan liity itsepuolustukseen vaan itsensä voittamiseen. Lajin tarkoitus on ymmärtää väkivallan mielettömyys ja etsiä rauhallisia tapoja ratkaista ristiriitoja. Aikidon tarkoitus on suojella elämää, eikä vahingoittaa muita.

Aikido kehittää yleiskunnon lisäksi tasapainoa, koordinaatiokykyä ja notkeutta. Lajin aloittamiskynnys on matala, sillä harrastuksen alkuvaiheessa edetään rauhallisesti ja luodaan vankka perusta myöhemmille haasteille. Monille aikidosta tulee elinikäinen harrastus, jopa elämäntapa. Aikidossa ei kilpailla.

Morihei Ueshiba, aikidon perustaja

Aikido on alun perin japanilainen budolaji, jonka kehitteli Morihei Ueshiba (1883 – 1969). Hän harjoitteli koko elämänsä aikana useita erilaisia taistelutaitoja, kuten jujutsu-tyyli Daito-ryu Aiki-jujutsua ja miekkailutyylejä Kashima Shinto ryu ja Goto-ha Yagyu Shingan ryu.
Näiden sekä Sokaku Takedan että Onisaburo Deguchin oppien pohjalta Ueshiba muokkasi täysin uuden lajin. Harmonisen voiman tien.

 

Mirhei UeshibaMorihei Ueshiba, aikidon perustaja

Ueshiba yhdisti siis eri taistelutaitoihin myös uskontojen filosofisia näkemyksiä. Vähitellen tästä ajatuksesta alkoi muokkautua taito, joka sai nimen aikido, harmonisen voiman tie.
Virallisen aseman aikido saavutti toisen maailmansodan aikana 1942, jolloin se tunnustettiin Morihei Ueshiban luomaksi ainutlaatuiseksi budolajiksi.

 

Aikido-oppilaat kutsuvatkin opettajaansa nimellä O-sensei, “suuri mestari”. Hänen ansioistaan kertoo myös se, että valtiovalta myönsi hänelle useita kunnianosoituksia ja myös professorin arvonimen.

Aikidolle ominaista on hyökkääjän voimaan ja liikkeeseen mukautuminen ja sen hyväksikäyttö johdattamalla. Harjoittelussa tämä näkyy tekniikoiden pehmeydessä - aikidossa vastustajaa ei pyritä vahingoittamaan.

Aikido Suomessa

Suomeen aikido saapui vuonna 1970 Toshikazu Ichimuran toimesta. Samana vuonna perustettiin myös Suomen Aikidoliitto ry ja toiminta lähti liikkeelle useissa eri seuroissa. Tällä hetkellä lajia harjoitellaan yli 70 seurassa kaikkiaan 3.000 harrastajan voimin.

Lisää aikidosta voit lukea esimerkiksi Aikidoliiton sivuilta tai Wikipedian aikido-artikkelista.

Aikido Porissa

Fudoshin Aikido DojoPorissa aikidoa on harjoiteltu vuodesta 1987. Koko tämän ajan toiminta on ollut sidoksissa judoseurana laajaa mainetta niittäneeseen Porin Fudoshiniin. Ensimmäinen virallinen aikidoharjoitus pidettiin 18.3.1987. Samoihin aikoihin järjestettiin myös ensimmäinen leiri – ohjaajana toimi raumalainen Timo Sunila.

Harjoittelu muuttui seuraavana vuonna säännölliseksi, kun aikidon harjoittelijat järjestäytyivät Fudoshinin alaiseksi jaostoksi. Samaan aikaan ohjaajaksi saatiin Kuopiosta Poriin muuttanut Matti Lankiniemi, jolla oli ensimmäisen asteen musta vyö. Vakiintuminen näkyi myös säännöllisen kurssitoiminnan aloittamisena. Ensimmäinen aikidonäytös pidettiin 21.1.1988 ja mukaan uudelle kurssille saatiin parisenkymmentä henkilöä.

Huomioithan, että osallistuaksesi harjoituksiin sinulla on oltava voimassaoleva vakuutus.
Voit lukea lisää vakuutuksista Aikidoliiton sivuilta.